Samo strateški pristup društveno odgovornom poslovanju čini održivim i opravdanim sve aktivnosti koje organizacije sprovode u polju DOP-a a poslovanje, okruženje i društvo u cjelini boljim mjestom za sve nas – jedna je od osnovnih poruka sa pete konferencije “Sarajevo PR open” održane u gradu na Miljacki, saopšteno je iz agencije “Prime Communications”, koja je organizator.

Ugledne predavačice, Tamara Vlastelica Bakić i Dragana Đermanović govorile su o konceptu društveno odgovornog poslovanja, značaju strateškog opredjeljenja i činjenja dobrih stvari te o novim poslovnim modelima i odgovornom pristupu poslovanju. Učesnici su bili predstavnici kompanija i institucija te studenti iz cijelog regiona.

Agencija “Prime Communications” tokom februara i marta ove godine realizovala je istraživanje o stanju i statusu društveno odgovornog poslovanja u kompanijama i institucijama u BiH te istraživanje sa novinarima kako percipiraju društvenu odgovornost kompanija i da li smatraju da bi kompanije trebale informisati javnost o svojim društveno odgovonim akcijama. Čak 72,2% novinara smatra kompanije donekle odgovornima, 16,7% smatra da nisu odgovorne i 11,1% da organizacije uopšte ne vode računa o društvenoj odgovornosti ali svi žele da dobiju informacije od kompanija o DOP aktivnostima.

– Zabrinjava činjenica da se i dalje, dijelom društvene odgovornosti percipira ispunjavanje zakonskih obaveza poput plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene ili uopšte uredna prijava zaposlenika. Istraživanje je pokazalo da čak 90,9% ispitanika upravo taj segment funkcionisanja smatra najvažnijim pokazateljem društvene odgovornosti. Ohrabruje ipak činjenica da je malo dublje razumijevanje koncepta u odnosu na 2009. godinu, kad smo radili prethodno istraživanje na ovu temu, što se proširuje spektar aktivnosti koje spadaju u taj segment i što se povećavaju budžeti za društveno odgovorno ponašanje – rekla je izvršna direktorica agencije “Prime Communications”, Dobrila Močević.

Agencija “Prime Communications” u okviru svoje strategije društveno odgovornog poslovanja realizuje edukativne projekte poput konferencije “Sarajevo PR open”, studentskog takmičenja PR Challenge i regionalne konferencije “Proactive” koja je preformatirana u “Proactive Club”.